perjantai 19. joulukuuta 2014

Pähkinäinen joululeipä taatelilevitteellä

Kuunneltuani töissä noin kaksisataa karmeaa versiota kappaleesta Oi jouluyö ja nukuttuani koko yön kylmä kaurasukka jyskyttävän pääni ympärillä, päätin että vapaapäivän aamuun on pakko keksiä jotain kivaa tai tulen hulluksi. En tiedä missä kohtaa kuvittelin että leivän leipominen ilman ohjetta olisi se kiva juttu, etenkin kun olen keksinyt jo noin viisikymmentä tapaa kuinka ei ainakaan tehdä gluteenitonta leipää. Ajattelin jo keksineeni tavan nro. 51, kunnes maistoin tuota epäilyttävän vähän noussutta joululeipääni. Maku osui nappiin! Ehkä tämä on yksi niistä ohjeista jotka kaipaa pientä jatkokehittelyä.. ja saan jälleen yhden tekosyyn syödä vähän lisää pähkinäleipää.


Pähkinäinen joululeipä (gluteeniton, maidoton, munaton)

100 g kuivattuja luumuja
1 rkl hunajaa (reilu lusikka)
0,5 tl neilikkaa
0,5 tl inkivääriä
2 dl vettä

1 dl karpaloita
1 dl pähkinöitä hiukan paloiteltuina
0,5 dl auringonkukansiemeniä
3 rkl kookosöljyä
2 rkl sitruunamehua
0,5 tl suolaa

1 dl kaurajauhoja
1 dl mantelijauhoa
2 dl maissijauhoa
1 tl psylliumia
1 tl ksantaania
2 tl leivinjauhetta

2 dl kauramaitoa
2 rkl chiasiemeniä + 1 dl vettä (liota siemenet vedessä)

1. Keitä luumut, hunaja mausteet ja vesi pehmeäksi mössöksi. Anna jäähtyä hetki.
2. Lisää joukkoon karpalot, pähkinät, siemenet, kookosöljy, sitruunamehu ja suola.
3. Sekoita kuivat aineet yhteen ja lisää taikinaan.
4. Lisää mössöön vedessä liotetut chiasiemenet tai vaihtoehtoisesti 2 munaa. Nyt oli munat loppu, joten hätävararatkaisuna laitoin chiageeliä sitomaan taikinaa. Ja sitoihan se.
5. Lisää vielä kauramaito, ja jos taikina on yhä liian jäykkää, lisää hiukan vettä tai kauramaitoa.Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan.
6. Paista 200 asteessa uunin alatasolla tunti. Sammuta uuni, ja anna olla uunissa vielä kymmenisen minuuttia. Jos leipä tummuu pinnalta, laita päälle foliota.

Jälkiviisaana voin todeta että jauhoja tuli vähän tuhdisti, tai sitten nestettä liian vähän. Toisaalta maku oli todella hyvä, joten haitanneeko sekään ettei taikina varsinaisesti noussut uunissa. Ensi kerralla muistan ostaa niitä kananmunia ja koitan tehdä vähän löysemmän taikinan.

Jos haluat lisää joulun makua leipääsi, tee kaveriksi vaikka taatelilevitettä.


Taatelilevite

10 kpl isoja taateleita
1 dl manteleita
2 tl kaakaojauhoa
vettä

1. Anna taateleiden ja manteleiden liota vedessä jonkin aikaa.
2. Kaada taateleista ja manteleista vesi pois ja laita kaikki ainekset tehosekoittimeen. Lisää sen verran vettä että saat massan sekoittumaan. (Ilman vettä voin luvata että mössö tarttuu kipon seinille eikä sekoitu ollenkaan. Ihan vaan näin kokemuksen syvällä rintaäänellä..)
3. Säilytä jääkaapissa. Maku vaan paranee kylmässä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti