torstai 18. joulukuuta 2014

Katastrofikanaa ja parsakaalia

Olen mestari kuivattamaan kanan uunissa, ja olisin jo vähitellen valmis luopumaan tästä kyseenalaisesta tittelistä. Vaan ei, tein sen jälleen kerran. Onnistuin kuitenkin tekemään vahingossa ihan katastrofaalisen kokkailuhetken päätteeksi yllättävän hyvää ruokaa, enkä vieläkään käsitä kuinka se on mahdollista. Kämmäsin nimittäin jokseenkin kaiken kämmättävissä olevan. Poltin ensimmäisen erän valkosipuleita, kaadoin seesaminsiemenet pitkin pöytää ja kanasta tuli kuivaa kuin kengänpohja. Sotkin myös keittiön aivan järkyttävään kuntoon ennen kuin lähdin hikisenä polkemaan töihin tuhatta ja sataa. Kotiin päästyäni hellalla odotti lähes tyhjä vuoka, ja aamulla pöydällä oli lappu että tätä voisi tehdä vaikka lisää. Ei pöllömpi keittiökatastrofi. Helpommalla pääsee kuitenkin jos sitä kanaa ei unohda uuniin, ja jos siihen vuokaan laittaa vaikka kannen tai folion päälle.. Kuvassa kuivahtanut kana ennen pelastusoperaatiota. (Siihen ohjeet tekstin lopussa.)



Katastrofikana

n.700g maustamattomia kanafileitä (paketillinen)
0,5 dl oliiviöljyä
3 valkosipulin kynttä
3 rkl sitruunamehua
3 rkl soijakastiketta
2 tl sambal oelek chilitahnaa
1 tl mustapippuria
1 tl juustokuminaa
1 tl korianterijauhetta
suolaa maun mukaan

10 kpl cashewpähkinöitä
1 tl sinapinsiemeniä jauhettuna

1. Hienonna cashewpähkinät morttelissa sinapinsiementen kanssa.
2. Laita kana isoon kulhoon  ja kippaa sekaan oliiviöljy ja mausteet. Sekoita kunnolla.
3. Laita jääkaappiin maustumaan siksi aikaa kun teet timjamiperunoita.

Timjamiperunat

10 pientä perunaa
pari kourallista kirsikkatomaatteja
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
hunajaa (tai agavesiirappia)
sitruunamehua
soijakastiketta
1-2 tl timjamia

1. Pese perunat ja pilko kuorineen vuokaan.
2. Lorauttele päälle oliiviöljyä, hunajaa, sitruunamehua ja soijakastiketta. Perunoiden ei tarvitse uida nesteessä, mutta riittävästi kastiketta täytyy kuitenkin olla että kaikki perunat saavat makua.
3. Lisää mustapippuri, suola ja timjami.
4. Pilko joukkoon kirsikkatomaatit.
5. Tässä vaiheessa olisi kuulunut laittaa timjamiperunat esipaistumaan uuniin, mutta ei. Laitoin kanat heti uuniin pottujen kera, ja kuivatin koko roskan. Älä toista virhettäni, vaan laita perunat ensin n. 20 minuutiksi 200 asteeseen ilman kantta, ja lisää sitten vasta kanat mausteineen perunoiden päälle.
6. Paista perunoita ja kanaa kannen kera vielä 25-30 min, uunista riippuen. Jos haluat kanaan paistopintaa, voit käyttää sen myös pannulla ennen uuniin laittamista.


Paras parsakaaliherkku

Alkuperäinen ohje löytyy täältä.

1 pussi pakasteparsakaalia
3 rkl seesaminsiemeniä
oliiviöljyä
5 valkosipulinkynttä kuorittuna ja siivutettuna
3 rkl soijakastiketta
2-3 rkl sitruunamehua
peukalon kokoinen pala inkivääriä kuorittuna

1. Keitä parsakaali.
2. Paahda seesaminsiemenet nopeasti kuivalla pannulla. Älä polta, tai maistuvat hirveältä. Laita seesaminsiemenet johonkin kippoon odottamaan kastikkeen valmistumista.
3. Laita pannulle 3 rkl oliiviöljyä ja paahda siivutetut valkosipulin kynnet kullanvärisiksi. Älä polta näitäkään, maistuvat muuten myös kamalilta..
4. Siirrä valkosipulit syrjään odottamaan, ja nosta pannu öljyineen pois levyltä.
5. Lisää hieman jäähtyneen oliiviöljyn sekaan soijakastike, sitruunamehu ja raastettu inkivääri.
6. Kaada kastike parsakaalin sekaan, ja ripottele päälle seesaminsiemenet ja paahdetut valkosipulit.

Varaudu siihen että tätä parsakaaliherkkua ei riitä seuraavalle päivälle..

Ps. Jos olet yhtä lahjakas kanan paistaja kuin minä, ja kuivatat fileet kengänpohjiksi, kanat voi vielä pelastaa. Pilko kuivanut kana palasiksi ja laita pannulle runsaasti voita, sitruunamehua, soijakastiketta ja hiukan vettä. Pidä levy miedolla lämmöllä, ja anna kanan palojen hautua hetken liemessä. Kun enimmät nesteet ovat imeytyneet/haihtuneet, nosta pannu pois levyltä. Ja kappas, kana on syömäkelpoista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti