lauantai 13. joulukuuta 2014

Piparkakkutyttö keittiössä

En ole leiponut pipareita vuosiin, mutta nyt tuli kauhea inspiraatio. Pakkohan sitä oli tehdä samantien taikinaa, mitenkäs muutenkaan. Kun en löytänyt mitään kiinnostavaa pipariohjetta pikaisella googlettelulla, päätin kehitellä luontaisesti gluteenittoman ja vähän terveellisemmän version äitini pipariohjeesta. Ei nyt että sen piparin mitään terveysruokaa tarvitsisi olla, ei tietenkään. Korvaan yleensä mahdollisuuksien mukaan valkoisen sokerin kuitenkin vähän ravinteikkaammalla vaihtoehdolla, kuten kookospalmusokerilla tai hunajalla. Kookospalmusokeri on myös jumalaisen hyvää, enkä voi vastustaa kiusausta käyttää sitä vähän kaikkiin mahdollisiin leipomuksiin. Tämä oli sellainen testierä tästä reseptistä, eikä kaapissa ollut näköjään edes piparimuotteja. Saattekin ihastella upeita ympyröitä joita ihan itse askartelin kaapin perällä pölyttyneellä snapsilasilla.


Gluteenittomat piparit (noin kolme pellillistä)

1 dl kookospalmusokeria
3/4 dl agavesiirappia
1 tl inkivääriä
1 tl kardemummaa
1/2 tl neilikkaa
3 tl kanelia

70 g kookosöljyä
1 muna
1 tl soodaa
1 dl perunajauhoa
2 dl maissijauhoa
1 dl mantelijauhoa
1 tl ksantaania

1. Kiehauta kookospalmusokeri, agavesiirappi ja mausteet.
2. Vatkaa sooda kuumaan mössöön.
3. Sekoita vähän jäähtyneen seoksen joukkoon kananmuna, jauhot ja kookosöljy.
4. Laita jääkaappiin ja annan taikinan levätä yön yli.
5. Nosta taikina huoneenlämpöön hiukan ennen leipomista, jotta se ei ole liian kovaa kaulittavaksi.
6. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ja tee mielesi mukaisia pipareita. Jos taikina käy liian löysäksi ja jää kiinni kaulimeen tai pöytään, laita taikina hetkeksi pakastimeen tai jääkaappiin viilenemään.
7. Paista piparit 200 asteessa noin 5 minuuttia.


Muista maistella taikinaa vähän joka välissä, ja tarkista uuniin vähän väliä etteivät piparit kärvenny. Näistä tuli oikein kelpo pipareita, enkä olisi aivan heti gluteenittomiksi arvannut. Leivon näitä kyllä taatusti uudestaan. Saatan jopa lisätä mausteiden määrää, voimakkaista mauista kun tykkään. Leipomisiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti