perjantai 12. joulukuuta 2014

Iltahetken herkkuleipä

Uunituore leipä on vastustamattoman hyvää, ja usein iltaisin tartunkin vähin äänin jauhopussiin. Gluteenittomien leipien yleinen ongelma on se, että ne kuivahtavat nanosekunnissa mauttomiksi kokkareiksi. Kaupan gluteenittomat leivät ovat monesti täynnä lisäaineita ja turhaa höttöä, enkä henkilökohtaisesti juuri pidä niiden mausta. Onneksi olen löytänyt helpon, ja myös jäähdyttyään mehevänä pysyvän leipäsen ohjeen. Näitä tehdään meillä keskimäärin kolmesti viikossa jauhoja ja siemeniä vähän vaihdellen. On muuten hyvää!

Mantelijauho antaa leipään niin kivan maun, että laitan sitä yleensä ainakin desin verran taikinaan, ja sitten vaan kaveriksi kaksi desiä jotain muuta luontaisesti gluteenitonta jauhoa, kuten tattarijauhoa, perunajauhoa, kaurahiutaleita tai vaikkapa riisijauhoa. Helppo ja nopea resepti, jota voi soveltaa lähes loputtomiin. Tässä yksi variaatio iltateen seuraksi.


Mantelileipäset (6 kpl)

1 dl mantelijauhoja
1 dl maissijauhoja
1 dl kaurajauhoja
1 tl psylliumia
1 tl ksantaania
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruususuolaa

1 dl kauramaitoa 
2 kananmunaa
3 rkl jogurttia
3 rkl kookosöljyä
auringonkukansiemeniä
kurpitsansiemeniä

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Sekoita joukkoon kauramaito, kananmunat, jogurtti, kookosöljy ja maun mukaan siemeniä. Taikina saa olla löysähköä, muttei vetelää. Nostele pellille kuusi kokkaretta ja ripottele päälle siemeniä. Paista 225 asteessa n. 10-12 min. Jäähtynyt leipä on hyvä säilyttää jääkaapissa jotta se pysyy pehmeänä. 

4 kommenttia:

  1. Olen itse tehnyt aina ohjeella johon tulee juustoraastetta, mutta sitten niiden kanssa ei voi käyttää juustoa, kun on jo valmiiksi pelkkää juustoa koko sämpylä, joten tämä on kiva muunnos! Tein manteli- ja soijajauhosta sekä ilman kookosöljyä ja hyvin pelittää! Kiitos! (itse en syö hiivalla kohotettuja leipiä, joten on valinnanvara aika niukanlainen)

    VastaaPoista
  2. Hei hienoa että onnistui! :) Tuo mantelijauho antaa näihin kyllä kivan maun, ja ohjettakin voi muutella ihan loputtomiin. Jos tykkäät makeammista leipäsistä, sekaan voi laittaa esim. hunajaa. Kaikki siemenet, pähkinät yms. sopii myös kivasti joukkoon aina sen mukaan mitä kaapista sattuu löytymään. :)

    VastaaPoista