perjantai 16. tammikuuta 2015

Hedelmäinen maissikana

Joskus kummalliselta kuulostavista yhdistelmistä syntyy vahingossa ruokapöydän kestosuosikkeja. Lapsuudessani syötiin usein äidin tekemää hedelmäistä kanaa maissilla, ja ohje onkin kulkenut mukanani jo vuosia. Olen kokeillut reseptistä matkan varrella ainakin sataaseitsemäätoista versiota eri mausteilla, ja hedelmäiseen kanaan päätyykin usein mitä kaapista löytyy. Suosittelen muokkaamaan reseptiä ihan rennolla kädellä, saatat yllättyä positiivisesti!

Alkuperäisessä reseptissä maissihedelmäsekoituksen päälle laitetaan broilerin marinoituja koipireisiä, mutta koska en oikein enää perusta valmismarinadeista, maustan kanan koivet tai fileet mielummin itse. Tässä versiossa paistoin kanan filepihvit erikseen, koska käytin hauduttamiseen soijakastiketta aika reippaalla kädellä. Laita ihmeessä kanat samaan vuokaan maissin kera, jos marinoit kanan esimerkiksi jogurtilla, kirkkaalla marinadilla tai pelkillä pintaan hierotuilla mausteilla. Pääset ainakin vähemmällä tiskaamisella. Ja kyllä, meillä syödään näköjään aika paljon kanaa. Ja tiedän että se on oikeastaan broileria, mutta en jaksa niuhottaa tässä kohtaa.


Hedelmäistä kanaa maissilla

Maissiseos
250 g kuivattuja hedelmiä
400 g pakastemaissia
1 sipuli
200 ml kookosmaitoa
1,5 tl suolaa
1 tl kurkumaa
0,5 tl chiliä
1 tl mustapippuria
1 tl sambal oelek -chilitahnaa
(juustoa)
1. Pilko hedelmät ja liota väljässä vedessä n. 20min. Muista käyttää sokeroimattomia hedelmiä! Tässä  versiossa kuivattua päärynää, omenarenkaita, luomu aprikoosia ja persikkaa.
2. Laita uunivuokaan maissi, pilkottu sipuli ja liotetut hedelmäpalat.
3. Kaada kookosmaito kulhoon ja sekoita sinne mausteet. Kaada seos vuokaan ja sekoita.
4. Jos jääkaapissasi on juuston jämät, ne voi hyvin raastaa maissihedelmävuoan pinnalle.
5. Paista uunissa 175 asteessa n. 40-45min, uunista riippuen. Kun sipuli on kypsää, vuoka on valmis. 


Maustettu broileri

n. 700 g broilerin fileitä (myös koipireidet tai siivet käyvät mainiosti!)
6 rkl soijakastiketta
1,5 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl limemehua
5 rkl oliiviöljyä
2 rkl hunajaa
2 tl tamarinditahnaa
1-2 tl inkivääriraastetta
1-2 valkosipulin kynttä
0,5 tl suolaa
(puolikas sitruuna viipaleina)
(seesaminsiemeniä)

1. Leikkaa broilerin fileet suupaloiksi, tai laita koipireidet tai siivet uunivuokaan.
2. Sekoita maustekastikkeen ainekset kulhossa ja maista. Lisää mausteita tai suolaa tarvittaessa.
3. Kaada mausteseos broilerin päälle ja sekoita kunnes seos leviää kaikkialle. Mausteseosta kuuluu olla runsaasti, joten älä huolestu jos broileri näyttää uivan kastikkeessa. Lisää pinnalle sitruunaviipaleita jos sitruunaa sattuu olemaan kaapissa.
4. Paista 175 asteessa n. 15 min. Sekoita välillä.
5. Ota broileri uunista ja laita pinnalle vielä halutessasi seesaminsiemeniä. Laita folio tai kansi vuokaan ja laita uuniin vielä viideksi minuutiksi.
6. Tarjoile riisin ja hedelmäisen maissivuoan kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti