tiistai 17. marraskuuta 2015

Porkkanahillosta ja joulutortuista

Olen himoinnut joulutorttuja jo pienen tovin. Se on aika saavutus tyypille, joka yritti vielä pari vuotta sitten vältellä joulunviettoa kaikilla mahdollisilla tavoilla. En edelleenkään ole ihan ensimmäisenä hamstraamassa kaupasta joulukortteja, porovalaisimia tai rosollia, mutta ilahdun kyllä joulutortuista ja Pariisin Kevään Joulujoulumaasta. Hiljaa hyvä tulee. Jottei nyt aivan liian jouluiseksi tämä touhu menisi näin marraskuussa, jätin luumuhillot suosiolla kauppaan. Siinä pää jääkaapissa tortun täytettä tuumaillessani totesin että porkkanoita nyt ainakin löytyy. Kai niistä nyt yhden hillon saa aikaiseksi. Ja saihan niistä, tarkemmin sanottuna kaksi. En uskonut vielä ensimmäisellä kerralla että porkkanahillosta tuli oikeasti hyvää.


En ole koskaan tehnyt joulutorttutaikinaa alusta asti itse, gluteenittomasta nyt puhumattakaan. Jos olen jotain oppinut leivontakokeiluistani, niin sen ettei aina kannata keksiä pyörää uudelleen. Etenkään silloin kun astuu omalle epämukavuusalueelleen ja kokeilee jotain aivan uutta. Löysin hyvän ja ihanan selkeän ohjeen gluteenittomaan joulutorttutaikinaan Gluteenitonta leivontaa -blogista. Jauhoseoksen tosin sekoittelin itse. Jos lehtevän taikinan kauliminen on sinullekin ihan uusi juttu, voin vinkata että homma helpottuu kun taikina on tosiaan tarpeeksi kylmää kaulittaessa. Pakastimeen vaan joka välissä, niin hyvä tulee! 


Porkkanahillo (1 purkillinen)

500 g porkkanoita
+ vettä keittämiseen

1,5 dl vettä tai porkkanoiden keitinvettä
yhden makean klementtinin tai satsuman mehu
2 rkl sitruunamehua
2 rkl hunajaa
2 rkl hillosokeria
0,5 tl kardemummaa

Pilko porkkanat ja laita kattilaan vettä sen verran että porkkanat peittyvät. Keittele hiljakseen noin 20 minuuttia. Ota talteen keitinvettä jos haluat että hillo maistuu voimakkaammin porkkanalta. Muussa tapauksessa kippaa keitinvedet mäkeen.

Soseuta kypsät porkkanat veden (tai keitinveden) sekä klementtiini- ja sitruunamehun kera. Lisää soseen joukkoon hunaja, hillosokeri ja kardemumma. Laita kattila takaisin hellalle ja keittele seosta vielä 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Sekoittele, ettei hillot lentele pitkin hellaa.

Purkita valmis hillo kuumana puhtaaseen ja kuumennettuun purkkiin, ja laita kansi heti päälle. (Esim. juuri astianpesukoneesta nostettu kuuma purkki ja kansi käy hyvin.) Jos syöt hillon ihan lähiaikoina, purkin kanssa ei ole ihan niin nökönnuukaa.

Vinkki: Porkkanahillo sopii hyvin myös jogurtin sekaan tai puuron päälle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti