Keskittyneen googlettelun ja pienen reseptifiksailun jälkeen hyppysissäni oli ohje joka ainakin teoriassa vaikutti kokeilukelpoiselta. Alkuperäinen ohje on peräisin MieliRuoka blogista, mutta huomasin että ohjeesta oli oma versionsa myös FODMAP-keittiöni -blogissa. Näitä kahta yhdistelemällä ja vähän ruokakaapin sisältöä tutkailemalla päätin testata kuinka feikkiruisleipä taipuu meikäläisen keittiössä. Ja taipuihan se! Mitä sitten vaikka leipä ei ole ruista nähnytkään, maku on kuitenkin timanttinen. Vaikkei ihan oikeaa ruisleipää saa tehtyä gluteenittomana, niin aivan hämmästyttävän lähelle voi näköjään päästä.
200 g vahvaa kahvia
300 g kylmää vettä
10 g hiivaa
1,5 tl suolaa
1 rkl hunajaa
200 g tattarijauhoa
100 g vaaleaa riisijauhoa
50 g tummaa riisijauhoa
25 g ruusunmarjarouhetta
2 rkl raakakaakaojauhetta
3 rkl psylliumia
1 tl ksantaania
Liuota kylmään nesteeseen hiiva, suola ja hunaja. Yhdistä toisessa kulhossa kaikki kuivat aineet ja sekoita kunnolla. Lisää sitten jauhoseos vähän kerrallaan nesteen joukkoon. Vatkaa taikinaa sähkövatkaimella viisi minuuttia. Usko pois, tattarijauhojen kohdalla se hyvin sekoittaminen kannattaa. Anna taikinan kohota liinan alla 2 tuntia.
Leivo taikinasta jauhojen avulla kaksi leipää ja paina niihin reijät vaikkapa juomalasilla. Pistele haarukalla jos muistat. Anna leipien kohota peiteltynä vielä puoli tuntia.
Paista leipiä ensin 250 asteessa 20 minuuttia. Laske sitten lämpötila 200 asteeseen ja paista toiset 20 minuuttia.
Oi että miten nätti leipä! Tätä on pakko kokeilla itsenikin jossain välissä. :D
VastaaPoistaRuisleipää on ollut ikävä, kun sitä en nyt ole saanut syödä. Ehkä tämä auttaisi himoon. <3
Tämä oli kyllä ihan käsittämätöntä taikaleipää, kun maku vaan muuttui entistä "rukiisemmaksi" pakastamisen jälkeen. :D Kerro ihmeessä onnistuiko leipä, jos innostut testailemaan reseptiä. :)
PoistaTodella hämmentävä resepti! Erityisesti tattari saa niskakarvat pystyyn, vihaan sitä pistävää makua.. Maistuuko se tässä?
VastaaPoistaEn itsekään oikein tykkää jos tattari on pääosassa leipätaikinassa, koska se maku on tosiaan yksinään aika pistävä. Tässä se kyllä uppoaa aika kivasti noiden muiden makujen joukkoon, eikä ainakaan omasta mielestäni maistu liikaa läpi. Kokeilemalla tietty selviää parhaiten onko leipä omaan makuun vai ei. :)
PoistaTämä on feikkiruikkarien aatelia! NAM!
VastaaPoistaNo niin on. :) Pitääkin tehdä pian taas uusi taikina!
Poista