maanantai 21. maaliskuuta 2016

Vaihtelua aamupalaan

Käyn aamuisin yleensä vähän hitaalla. Yritän keittää kahvia riisikakulla, laitan jalkaan eriparisukat ja unohdan tehdä eväät töihin. Tästä syystä en yleensä yritä keksiä mitään kovin monimutkaista aamupalaa, vaan kaivelen automaattiohjauksella kaapista tutut jogurtit, marjat, siemenet ja leivät. Ja samasta syystä yritän tehdä eväät valmiiksi, ja ladata kahvin pannuun jo edellisenä iltana. Jos en muista, onneksi tuo toinen puolisko tulee hätiin. Aamuvirkumpi avokkini on kai jo tottunut pelastamaan keittiössä orpona harhailevan puoliunisen puolisonsa pulasta.

Kävelen tai pyöräilen työmatkani kesät talvet, koska raitis ilma (erityisesti lumisade, vesisade ja jäätävä vastatuuli) tekee ihmeitä. Niin ärsyttävän kliseiseltä kuin se kuulostaakin. Töihin päästyäni alan muistuttaa jo ihan toimintakykyistä ihmistä, eikä aamuzombieta näy enää mailla halmeilla.


Vapaapäivät on luksusta aamutokkuraiselle. Vaikka nousen ilman kelloakin suht samoihin aikaan kun normaalisti, saan kuitenkin herätä ihan rauhassa, heilutella varpaita peiton alla ja venytellä kunnolla ennen kuin kipittelen keittiöön. Silloin kaipaan aamupalaksi jotain ihan muuta kuin sitä yhtä ja samaa rahkajogurttisössöä. Niin hyvää kuin se välillä onkin. Ruuan suhteen jaksan kokeilla ja etsiä reseptejä loputtomiin, mutta aamun zombievaihteesta johtuen aamupala on kompastuskiveni numero yksi. Jostain se pitää aina aloittaa, joten ei kun aamupalavuokaa uuniin, ja pirteämpiä aamuja kohti. Jos ei aamupalavuoka toimi, taidan kokeilla kakkua aamupalaksi. Sen järeämpiä aseita en keksi.


Aamupalavuoka 

2 isoa tomaattia
6 herkkusientä
100g pinaattia
4 kananmunaa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Halkaise tomaatit ja laita ne voideltuun vuokaan herkkusienten kera. Lorauta päälle hiukan oliiviöljyä, ja laita vuoka uuniin 200 asteeseen noin kymmeneksi minuutiksi.

Paista sillä välin nopeasti pinaatti pannulla oliiviöljytilkassa, ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Ota vuoka uunista, ja lisää sienten ja tomaattien joukkoon pinaatit. Valuta raa'at kananmunat kasvisten keskelle keltuaisia rikkomatta. Ripottele vielä pinnalle suolaa ja mustapippuria, ja laita vuoka uuniin vielä noin 8-10 minuutiksi, kunnes kananmunat ovat haluamasi kypsiä.

Vinkki: Tuoreet idut sopivat aamupalavuoan pinnalle erinomaisesti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti