maanantai 14. maaliskuuta 2016

Tofu Bolognese

Tofu kuuluu niihin raaka-aineisiin, jotka nostaa niskakarvani pystyyn huonosti maustettuna. Joskus vuosia sitten tofuun tutustuttuani olin varma ettei sitä mautonta möhkälettä enää sen koommin keittiöstäni tule löytymään, mutta onneksi olin väärässä. Hyvin laitettuna tofu on kiva raaka-aine, joka taipuu monenlaiseen kasvissapuskaan. Olen silti edelleen sitä mieltä että ihan naturellina se maistuu lähinnä pyyhekumilta. Tomaattipasta on arkipäivieni pelastaja, ja tämä kasvisversio Bolognesesta maistui hyvin meidän lauman lihaanillekin. Koirallekin olisi maistunut, mutta ei parka päässyt osingoille.


Kaipasin vähän vaihtelua kaupan gluteenittomiin pastoihin, ja vähän epäröiden kaivoin jauhopussini esiin. En ole koskaan eläessäni tehnyt tuorepastaa itse, saati sitten gluteenittomana. Gluteenittomat pastat, pizzat ja piirakat -kirjan kikhernepasta vaikutti niin helpolta, että pitihän sitä testata. Paitsi ettei se ollutkaan ihan niin helppoa kuin kuvittelin. Kauliminen oli sieltä, ja syvältä. Taikinani tuntui olevan liian kuivaa, ja pasta jäi armottoman paksuksi. Siitäkin huolimatta että yritin epätoivon vimmalla kaulia käsiin murenevaa taikinaa ohuemmaksi. Maku oli kyllä kohdillaan. Ehkä tuota pastan tekemistä täytyy vielä vähän harjoitella. On vähän sellainen kutina että ennen kuin voin tituleerata itseäni pastaguruksi, taidan tehdä vielä muutaman kerran Tofu Bolognesea.


Tofu Bolognese
Alkuperäinen ohje täältä.

Tofumuru
1 rkl soijakastiketta
1 rkl oliiviöljyä
(2 rkl hienoksi murskattuja cashewpähkinöitä)
1/3 tl chilijauhetta
1/2 tl valkosipulijauhetta
1/4 tl savupaprikajauhetta
1 paketti maustamatonta, kiinteää tofua

Tomaattikastike
2 valkosipulin kynttä
2 rkl tomaattipyreetä
3 rkl oliiviöljyä
1 tlk tomaattimurskaa
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua basilikaa
1/2 rkl sokeria
suolaa
mustapippuria

Tee ensin tofumuru. Sekoita kaikki muut ainekset keskenään paitsi tofu. Pähkinät voi jättää myös pois, tai laittaa tilalle ravintohiivahiutaleita. Murenna tofu marinadin joukkoon, ja kypsennä muruja 180 asteessa 35 minuuttia. Sekoita pari kertaa paistamisen aikana.

Tee tomaattikastike kun saat tofumurun uuniin. Kuullota valkosipuli nopeasti oliiviöljyssä. Lisää loput ainekset joukkoon, ja huuhtaise samalla pienellä vesimäärällä tomaattimurskan loput purkista kastikkeeseen. Anna kiehua miedolla lämmöllä vähintään 20 minuuttia, ja lisää lopuksi valmis tofumuru kastikkeen joukkoon. Tarjoile pastan kera, ja ripottele pinnalle vähän (paljon!) juustoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti