keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Pähkinätön pääsiäisraakakakku

Lapsena innostuin mistä tahansa mihin liittyi a) vapaata koulusta b) ruoka tai c) järkyttävä määrä karkkia. Pääsiäinen menetti hohtonsa sillä hetkellä, kun en enää kehdannut mennä virpomaan. Siihen loppui se karkkipaljous. Pääsiäinen alkoi kuulostaa jälleen ihan kelpo juhlalta silloin, kun keksin sitruunakakkujen ja gluteenittoman mämmin tarjoamat loputtomat herkuttelumahdollisuudet. Lempparimämmini ei valitettavasti kestä pakastamista, joten kai sitä pitää tehdä mämmin jämistä tänäkin vuonna mämmimutakakku. Tosi kurjaa, kun joutuu syömään mämmiä koko pääsiäisen. Mutta sitä ennen laitetaan vähän sitruunakakkua kehiin!


Piti alunperin tehdä mangoraakakakkua pääsiäisen iloksi, mutta sitruunan ystävänä huomasin jättäneeni mangon lähinnä mausteen tasolle, ja keskittäneeni kaiken tarmoni siihen sitruunaan. Rakastan kirpeitä makuja, ja näin keväällä tekeekin mieli leipoa sitruunakakkua harva se päivä. Tämä on vasta toinen viikon sisään, joten vielä voi aivan hyvin tehdä sunnuntaina kolmannen. Lopetan leipomisen sitten, kun alan muistuttaa Barbapapaa.

Tämä raakakakku on pähkinätön, helppo ja hieman edullisempi kuin pähkinäiset kaimansa. Kakun koostumus muistuttaa enemmän jäädykettä kuin kakkua, joten sitä ei kannata säilyttää pöydällä pitkään. Sitä paremmalla syyllä kannattaakin kutsua pari kaveria kylään ja syödä kakku parempiin suihin ennen sen lötsähtämistä. Toki kakun voi myös jakaa jähmettyneenä osiin ja pakastaa paloina, jolloin herkkuja riittää pidemmäksikin aikaa.


Sitrus-mango raakakakku
Ø 17cm irtopohjavuoka

Pohja
3 dl kaurahiutaleita
2 rkl hunajaa
1 rkl kookosöljyä
ripaus suolaa
n. 1 rkl vettä
(0.5 tl jauhettua pomeranssinkuorta jos sattuu olemaan kaapissa)

Täyte
1 iso luomusitruuna, käytä raastettu kuori ja mehu
300g pakastemangoa sulatettuna
0,5 dl hunajaa
0,5 dl kookosöljyä
1 prk täysirasvaista kookosmaitoa

Peitä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Sekoita kaikki muut pohjan ainekset blenderissä, paitsi vesi. Lisää lopuksi kauraseokseen sen verran vettä, että saat paineltua taikinan irtopohjavuoan pohjalle. Taikinan ei ole kuitenkaan tarkoitus olla märkää. Laita vuoka pakastimeen täytteen valmistamisen ajaksi.

Soseuta tehosekoittimessa sitruunan mehu ja raastettu kuori, sulatetut mangokuutiot sekä hunaja. Lisää joukkoon sulatettu kookosöljy, sekä jääkaapissa säilytetyn kookosmaitopurkin pinnalta kaavittu jähmettynyt osa. Maista kaipaatko täytteeseen lisää makeutta. Kaada täyte pohjan päälle, ja laita kakku pakastimeen useaksi tunniksi, mieluiten yön yli. Ota kakku sulamaan hiukan ennen tarjoilua, ja koristele vaikkapa kookoskermavaahdolla, sitrushedelmillä ja chiasiemenillä.

4 kommenttia:

  1. Mango ja sitruuna kyllä sopii niin hyvin raakakakkuun :) Ja mämmiä ei voita mikään! hehe :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin sopii. :) Hyvän näköisen mango-lime raakakakun olit sinäkin tehnyt pääsiäiseksi! Ollaan selvästi makujen kanssa samoilla linjoilla. :D

      Poista
  2. Onpa kivan, raikkaan ja sievän näköinen kakku.

    VastaaPoista