torstai 10. joulukuuta 2015

Pehmeä bataattilaatikko

Myönnetään, tykkään joulusta. Siitäkin huolimatta, että olin vuosikausia varsinainen antijouluihmisen perikuva. Ehkä se käännekohta tapahtui siinä vaiheessa, kun ymmärsin keksiä ne omat joulujuttuni kaikkien niiden tipetipetiptappien ja rosollintäyteisten pakkoperinteiden tilalle. (En vaan voi käsittää mikä siinä rosollissa oikein viehättää..) Jouluuni kuuluukin nykyään kuusessa seikkailevat glitterdinosaurukset ja avaruuspallot, raakakakut, täysin painokelvottomat kahjoiluvalokuvat, improvisoidut joulukoristeet ja aivan liian vahva glögi. Ja tietty bataattilaatikko, jota ilman en suostu jouluani viettämään.


Bataattilaatikko päätyi alunperin joulupöytääni ihan vahingossa, mutta lopulta siinä kävi vähän niin kuin sipsien tai irtokarkkien suhteen. Piti vain vähän maistaa, mutta kauhoin lopulta laatikkoa lautaselleni kaksin käsin, kunnes vuoan pohja tuli vastaan. Tämä ohje on kulkenut mukanani vuosikausia. Yleensä hukkaan sen aina juuri ennen joulua, mutta onneksi olen lähettänyt ohjeen äidilleni, jolta voin pyytää ohjeen takaisin perinteisesti joka vuosi. Äidit on käteviä tyyppejä, ne säilyttää kaiken.


Bataattilaatikko (gluteeniton)
4 kpl 0,85 litran foliovuokaa

4 isoa bataattia (noin 2,5 kg)
+ ripaus suolaa keitinveteen

5 dl kermaa
1 dl siirappia
2 munaa
3/4 tl jauhettua muskottipähkinää
1,5 tl suolaa
150 g voita

Kuori ja paloittele bataatit, ja keitä ne pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä. (Tähän tarvitset aika suuren kattilan.) Kaada keitinvesi pois kattilasta, ja soseuta bataatit sauvasekoittimella. Sekoita seuraavaksi yhteen kerma, siirappi, kananmunat, muskottipähkinä ja suola. Sekoita kermaseos ja voi bataattien joukkoon. Tarkista suola, ja annostele sitten bataattiseos uunivuokiin. Paista bataattilaatikoita 150 asteessa 2 tuntia. Laatikot voi hyvin tehdä etukäteen ja laittaa pakastimeen joulua odottamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti