maanantai 30. marraskuuta 2015

Synttärikuppikakkuja raakana

En ole kovin suuri kuppikakkujen ystävä. Ne on aivan liian pieniä että niitä voisi kutsua oikeiksi kakuiksi, muttei kuitenkaan niin pieniä että niitä voisi syödä monta kerralla. Jostain syystä kuitenkin sain päähäni ettei raakakuppikakku ole sama asia, vaan se kuuluu eri kakkukategoriaan. Sillä saattoi olla myös vähän osuutta asiaan että löysin kirpputorilta euron muffinssivuoat, enkä malttanut olla testaamatta niitä. Jatketaankin tässä vielä kahvilla ja suklaalla maustettujen raakakuppikakkujen verran blogisynttäritunnelmissa.


Jottei kuppikakkujen tekeminen olisi ollut liian helppoa, lisäsin joukkoon pari muuttujaa. Päätin että riskillä mennään, ja testasin jotain uutta kookoskermamerkkiä jonka vaahtoutuvuudesta ei ollut mitään kokemusta. Tällä kertaa onni oli matkassa, eikä kipossa ollut harmaata, kokkareista mössöä. Toinen mysteerituote oli lesitiinijauhe. Sen käyttötarkoitus oli itselleni täysi arvoitus vielä hetki sitten. Lesitiini kuulostaa kaikkea muuta kuin syömäkelpoiselta mömmöltä, mutta pahuksen uteliaana tyyppinä päätin ottaa selvää onko siitä mitään hyötyä.

Raakaleivonnaisia voi tehdä aivan hyvin ilman lesitiinijauhetta, mutta koostumuksesta tulee silloin helposti rakeinen. (Sauvasekoittimen varassa taiteilu kyllä vaikuttaa asiaan myös..) Lesitiinin jippo on siinä, että se emulgoi öljyn ja veden, jolloin myös kuppikakkujen rakenteesta tulee ihanan samettinen. Vau, olin kyllä vakuuttunut jo ensilusikallisella! Olen sitä mieltä että raakakakkuja ja muita raakaherkkuja voi aivan hyvin tehdä ilman kalliita ja oudonnimisiä spesiaalimömmöjä, mutta joskus testailu on vaan kivaa.


Mokkasuklaa raakakuppikakut (6 kpl)

Kerros 1
1 dl macadamiapähkinöitä
1 dl kuivattuja mulperi-marjoja
2 rkl jääkaappikylmää kookoskermaa
1 rkl kookosöljyä
1 tl hunajaa
1 rkl vettä
ripaus suolaa
0,5 tl lesitiinijauhetta

Kerros 2
1 kypsä avokado
1 dl jääkaappikylmää kookoskermaa
2 rkl kookosöljyä
1,5 rkl hunajaa
3 tl raakakaakaojauhetta
2 tl pikakahvijauhetta (FSF:n Mushroom coffee -jauhe sopii myös hyvin)
0,5 tl lesitiinijauhetta

Kuorrute
3 medjool taatelia
3 rkl vettä
2 tl raakakaakaojauhetta
loput kookoskermat 400 ml purkista

Tee ensin kerros 1. Liota macadamiapähkinöitä vedessä puolisen tuntia, ja sekoita sitten tehosekoittimella yhteen kaikki muut ainekset paitsi lesitiinijauhe. Sekoita lesitiini vasta lopuksi "taikinaan." Lusikoi paksuhko massa muffinssivuokiin ja laita pakastimeen jähmettymään.

Tee seuraavaksi kerros 2. Soseuta kaikki muut ainekset yhteen paitsi lesitiinijauhe. Kun seos on silkkistä, sekoita lesitiini vielä lopuksi joukkoon. Kaada täyte vuokiin ensimmäisen kerroksen päälle ja laita pakastimeen jähmettymään.

Tee kuorrute vasta ennen tarjoilua, sillä kookosmaitopursotus ei tykkää pakastamisesta. Soseuta ensin taatelit veden kera. Jos taatelit ei ota soseutuakseen, lisää hiukan kookosmaitoa ja sekoita sauvasekoittimella sileäksi. Lisää loput ainekset, ja laita kuorrute jääkaappiin kymmeneksi minuutiksi. Vatkaa jähmettynyt kuorrute, ja pursota tai nostele lusikalla se kuppikakkujen pinnalle. Nauti herkut kahvin kera, niin saat kunnon kofeiiniöverit.

6 kommenttia:

  1. Näyttävät ihanilta! Mutta. Ohjeessa on lähinnä kummallisia ja oletettavasti kalliita tuotteita, joten kokeilematta jäävät :L pitänee muuttaa samaan kaupunkiin, että pääsen ujuttautumaan sun makutestaajaksi! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämmöisenä raakakakkuintoilijana useimpia näistä raaka-aineista löytyy jo valmiina kaapistani, joten yhteen reseptiin ei tarvitse hankkia koko arsenaalia kerralla. :) Jos raakakakut on vähän vieraampi juttu, suosittelen aloittamaan jostain vähän yksinkertaisemmasta reseptistä jossa on vähemmän ainesosia. Silloin sitä hankittavaakin on vähemmän. Reseptit toimivat itselläni muutenkin usein lähinnä inspiraation lähteinä. Ei se ruuanlaitto niin vakavaa ole. :)

      Poista
  2. Oi oi kun näyttää taas niin namilta! Oot vielä niin hyvä kuvaamaan kaikkia näitä herkkuja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maiju. ^_^ Parasta ruokakuvauksen opettelussa on se, että saa aina syödä ne kuvattavat herkut. Siitä iso plussa. :D

      Poista
  3. Wau! Näyttääpä herkullisilta! Täytyypä joskus kokeilla raaka muffineita ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä testaamaan! :) Olen näköjään viimein lämmennyt edes jonkinlaisille kuppikakuille, kun mietin jo mitä muita makuvariaatioita sitä oikein testaisi seuraavaksi. :D

      Poista