keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Feikkiruisleipää tumman leivän himoon

Ennen kuin tutustuin gluteenittomaan leivontaan, keittiövaaka oli kuvitelmissani vähintäänkin yhtä turha vempain kuin munankeitin tai leipäkone. Siinä vaiheessa kun olin tehnyt ainakin kymmenen pellillistä lätsähtäneitä leipäkokeiluja, se punnitseminen alkoikin kuulostaa yhtäkkiä ihan kelvolliselta vaihtoehdolta. Lopullisesti vakuutuin keittiövaa'an kätevyydestä kun sain käsiini nykyisen leipäraamattuni, Jessica Frejn ja Maria Blohmin kirjan Gluteenitonta leipää. Jumankekka mitä ohjeita! Ruisleipää vastaavaa tumman leivän ohjetta kirjasta ei kuitenkaan löydy, ja olin jo vajota alakulon pauloihin ruisleivän kuvat silmissäni.

Keskittyneen googlettelun ja pienen reseptifiksailun jälkeen hyppysissäni oli ohje joka ainakin teoriassa vaikutti kokeilukelpoiselta. Alkuperäinen ohje on peräisin MieliRuoka blogista, mutta huomasin että ohjeesta oli oma versionsa myös FODMAP-keittiöni -blogissa. Näitä kahta yhdistelemällä ja vähän ruokakaapin sisältöä tutkailemalla päätin testata kuinka feikkiruisleipä taipuu meikäläisen keittiössä. Ja taipuihan se! Mitä sitten vaikka leipä ei ole ruista nähnytkään, maku on kuitenkin timanttinen. Vaikkei ihan oikeaa ruisleipää saa tehtyä gluteenittomana, niin aivan hämmästyttävän lähelle voi näköjään päästä.


Olen tainnut kehittää pienen riippuvuuden leivän leipomiseen. Leipäkirjani alkaa olla täynnä tahmaisia reseptinäytteitä, ja entisestä hätähousuleipurista on kuoriutunut jotenkin vahingossa yllättävän pitkäpinnainen jauhopöksy. Mitä pidempi nostatusaika ja erikoisempi resepti, sitä enemmän vaalin ja hellin keittiöpyyhkeeseen kapaloitua taikinaani. Ehkä vielä joskus oikeasti ymmärrän gluteenittoman leivonnan merkillistä kemiaa, mutta sitä odotellessani kulutan ihan tyytyväisenä aikaani kokeilemalla ja opettelemalla.


Gluteeniton feikkiruisleipä (2 pientä)

200 g vahvaa kahvia
300 g kylmää vettä
10 g hiivaa
1,5 tl suolaa
1 rkl hunajaa

200 g tattarijauhoa
100 g vaaleaa riisijauhoa
50 g tummaa riisijauhoa
25 g ruusunmarjarouhetta
2 rkl raakakaakaojauhetta
3 rkl psylliumia
1 tl ksantaania

Liuota kylmään nesteeseen hiiva, suola ja hunaja. Yhdistä toisessa kulhossa kaikki kuivat aineet ja sekoita kunnolla. Lisää sitten jauhoseos vähän kerrallaan nesteen joukkoon. Vatkaa taikinaa sähkövatkaimella viisi minuuttia. Usko pois, tattarijauhojen kohdalla se hyvin sekoittaminen kannattaa. Anna taikinan kohota liinan alla 2 tuntia.

Leivo taikinasta jauhojen avulla kaksi leipää ja paina niihin reijät vaikkapa juomalasilla. Pistele haarukalla jos muistat. Anna leipien kohota peiteltynä vielä puoli tuntia.

Paista leipiä ensin 250 asteessa 20 minuuttia. Laske sitten lämpötila 200 asteeseen ja paista toiset 20 minuuttia.

6 kommenttia:

  1. Oi että miten nätti leipä! Tätä on pakko kokeilla itsenikin jossain välissä. :D
    Ruisleipää on ollut ikävä, kun sitä en nyt ole saanut syödä. Ehkä tämä auttaisi himoon. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä ihan käsittämätöntä taikaleipää, kun maku vaan muuttui entistä "rukiisemmaksi" pakastamisen jälkeen. :D Kerro ihmeessä onnistuiko leipä, jos innostut testailemaan reseptiä. :)

      Poista
  2. Todella hämmentävä resepti! Erityisesti tattari saa niskakarvat pystyyn, vihaan sitä pistävää makua.. Maistuuko se tässä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En itsekään oikein tykkää jos tattari on pääosassa leipätaikinassa, koska se maku on tosiaan yksinään aika pistävä. Tässä se kyllä uppoaa aika kivasti noiden muiden makujen joukkoon, eikä ainakaan omasta mielestäni maistu liikaa läpi. Kokeilemalla tietty selviää parhaiten onko leipä omaan makuun vai ei. :)

      Poista
  3. Tämä on feikkiruikkarien aatelia! NAM!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin on. :) Pitääkin tehdä pian taas uusi taikina!

      Poista