maanantai 13. huhtikuuta 2015

Maanantain vihreä arkipasta

Meidän astiakaapissa on pakasterasia-armeijan lisäksi asustanut viimeaikoina pari itupurkkia. Lasipurkkifarmarin ensimmäistä kevätsatoa on rouskuteltu suurella hartaudella niin sellaisenaan, kuin leivän päällä ja salaatissakin. Kokeilin ituja myös lämpöiseen ruokaan, ihan vaan sillä varjolla että saan laittaa pian seuraavat idut itämään. Itämisprosessia on niin hauska seurailla, että pääni on nykyään useammin astiakaapissa kuin jääkaapissa.

Suunnittelin alunperin tekeväni vihreää pastaa basilikalla ja pinaatilla, mutta kas kummaa kun se basilika oli taas hävinnyt jääkaapista ja pinaatitkin meni eilen parempiin suihin. Vähän olisin kaivannut pastaan lisää makua. Nakkaa siis joukkoon kunnon nippu basilikaa, korianteria tai mitä tahansa lemppariyrttiäsi, niin ollaan jo lähellä totuutta. Toisen avokadonkin olisi voinut tähän pastaan laittaa, mutta enpäs laittanut kun halusin sen evääksi töihin. Syötyäni muistin että jääkaapissa olikin jo eväät tehtynä, ja nyt harmittaa. Yhyy. Arkiruuaksi kumminkin oikein kelpo pöperöä tämäkin. Ohjeen inspiraationa toimi avokadopasta.  

Keittiössä soi Austran Identity, himoitsen aivan armottomasti suklaata, enkä voi olla nauramatta tuota yhtä pientä herneaivokoiraa joka möyhentää uutta mustakeltaista, ilmeisesti maksakirroosista kärsivää pehmoleluvalastansa. 


Vihreän sitruunainen arkipasta (kahdelle)

2 valkosipulin kynttä
1 chili
3 rkl sitruunamehua
1-2 avokadoa 
3 rkl oliiviöljyä
1-2 rkl ruohosipulia
1,5 dl parmesaania
suolaa 
pippuria 

100 g herneitä
100 g vihreitä papuja
100 g ituja

150-200 g pastaa (200g isoon nälkään)

1. Tee ensin kastike. Pilko valkosipulin kynnet ja chili pieniksi paloiksi ja laita kulhoon. Lisää joukkoon sitruunamehu, avokado, oliiviöljy, ruohosipuli ja parmesaani. Sekoita hyvin.
2. Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä. Ota pastan keitinvettä talteen 1,5 dl ja valuta pasta.
3. Kuumenna pannulla  herneet ja pavut. Lisää joukkoon valutettu pasta. Kun kaikki ainekset ovat kuumenneet, lisää lopuksi idut ja sekoittele pari minuuttia.
4. Lisää pasta ja vihannekset, sekä pastan keitinvesi kastikkeen joukkoon. Tarjoile heti ruohosipulin tai yrttien sekä itujen kera. Eipä se pieni ripaus parmesaaniakaan olisi pahitteeksi..

2 kommenttia:

  1. Mä kans havahduin eilen idätyshommiin kun huomasin linssipaketin kaapissa. Tykkään sinimailasesta eniten, mutten osaa idättää sitä, koko roska AINA homehtuu purkkiinsa :L Mung-pavuista taas tulee muuten epäilyttävän näkoisiä parissa päivässä jääkaapissa, joten vihreät linssit on mun juttu :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vihreitä linssejä oli täälläkin purkissa! Niistä tuli todella hyviä, kiitos vinkistä. :) Sinimailasta laitoin myös, ja ne iti kyllä melkoista vauhtia. Pitäisköhän niitä huuhtoa vähän useammin kuin linssejä? Huuhdoin kahdesti päivässä kunnolla ja pidin astiakaapissa kenollaan harson kera. Kun idut oli valmiita, siirsin heti jääkaappiin. En tiedä vaikuttiko se siihen etteivät homehtuneet, kun en ole sinimailasta aikaisemmin testannut. Se on kyllä niin pientä siementä että varmasti homehtuu helposti.

      Mung-pavut ovat vielä testattavien joukossa. Olen lukenut niistä paljon ristiriitaisia kommentteja, joten ihan mielenkiinnosta on varmaan pakko kokeilla. :D Herneet on yksi omista lemppareista, koska ne onnistuu aina. :)

      Poista