sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Lakun makua raakakakkuun

Lupasin tehdä viikonlopuksi lakritsaista raakakakkua, koska tiedossa oli uusien ihmisten tapaamista, ihania herkkuja ja hyvää kahvia. (Ja ilokseni myös kahden maailman söpöimmän Cockerspanielin rapsuttelua!) Olen kokeillut valmistaa lakritsaista raakakakkua jo kerran aikaisemminkin, mutta kuorrutus epäonnistui täydellisesti. Se olikin ainut osa kakusta jonka tein ihan reseptin mukaan. Ei mennyt niinkuin Strömsössä. Täyte oli kuitenkin hyvää, ja ajattelin fiksuna tyttönä hyödyntää jo kerran testaamani ideaa lakukakkuun numero kaksi. Kunnes huomasin hukanneeni kiireessä sutaisemani muistilapun.

Kun nyt kumminkin olin luvannut tuoda mukanani jotain lakritsaista, ei siinä auttanut muu kuin kaivella muistin kätköjä ja yrittää uudelleen. Silläkin uhalla että tarjoan uusille, kivoille tyypeille jotain aivan kauheaa, kakun muotoista kökköä, lennän ulos rappukäytävään lakut naamassa ja jään ilman kahvia. (Kauhuskenaario!) Suureksi yllätyksekseni sain kuin sainkin maun yllättävän lähelle ensimmäistä lakukakkuviritelmääni, paitsi että tästä kakusta tuli huomattavasti onnistuneempi. Tulin myös jälleen kerran siihen lopputulokseen että sauvasekoitin ja raakakakut eivät sovi yhteen. Laiteparka oli luovuttaa kesken kaiken, mutta pienellä tsemppaamisella sain kakun pakastimeen asti ilman palovammoja. Ihanaa sunnuntaita, ja muistakaa syödä tarpeeksi kakkua!


Lakritsainen raakakakku
Ø 17cm irtopohjavuoka

Pohja

7 medjool taatelia
2 dl saksanpähkinöitä
1 dl manteleita
0,5 tl jauhettuja aniksen siemeniä
teelusikan kärjellinen neilikkaa
ripaus suolaa

Täyte

3 dl cashewpähkinöitä (huuhtele ensin ja liota 1-2h)
2 dl vettä
1 dl kookoskermaa
1,5 dl kookosöljyä
1,5 dl lucumaa
1-2 rkl lakritsijuurijauhetta
1 tl jauhettuja aniksen siemeniä
1-2 rkl kookospalmusokeria
ripaus suolaa

Kuorrute

1 dl kookosöljyä
1,5 dl raakakaakaojauhetta
1 dl kookoskermaa
1 tl lakritsijuurijauhetta
1 tl vaniljajauhetta
2,5 rkl raakaruokosokeria
1 rkl lucumaa
ripaus suolaa


1. Sekoita pohjan ainekset blenderissä tai sauvasekoittimella karkeahkoksi massaksi. Koostumus on hyvä silloin, kun onnistut muotoilemaan massasta pallon. Painele massa irtopohjavuoan pohjalle, ja laita vuoka pakastimeen odottamaan täytteen valmistamisen ajaksi.
2. Jos omistat kunnollisen tehosekoittimen, voit sekoittaa sillä kaikki täytteen ainekset yhtäaikaa. Jos kuitenkin kitkuttelet sauvasekoittimen varassa, hienonna ensin liotetut ja huuhdellut cashewpähkinät ja vesi mahdollisimman sileäksi massaksi. Lisää sitten vähitellen joukkoon muut ainekset, kunnes täyte on jotakuinkin tasaista. Kaada täyte pohjan päälle, ja laita vuoka jälleen pakastimeen kuorrutteen valmistamisen ajaksi.
3. Sulata kookosöljy, ja lisää siihen kaikki muut ainekset paitsi kookoskerma. Kun täytteen ainekset ovat kunnolla sekoittuneet toisiinsa, lisää varovasti sekoittaen vatkattu kookoskerma. Jos öljy erottuu kuorrutteesta, sen voi vielä pelastaa vatkaamalla sähkövatkaimella hetken aikaa. Kaada kuorrute jähmettyneen täytteen päälle, ja pakasta kunnes koko kakku on jähmettynyt.

4. Tarjoile esimerkiksi mustikoiden ja mehiläisen siitepölyn kera. Säilytä kakku joko jääkaapissa tai pakastimessa, mutta jos pakastat kakun, nosta se muutamaa tuntia aikaisemmin sulamaan. Muuten kakkua on vaikea leikata.

Ps. Kakkuihin liittyen suosittelen lukemaan tämän, klik!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti