keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Vihdoin ihanaa gluteenitonta hiivaleipää!

Innostuin tässä pienessä muuttotuiskeessa leipomaan hiivaleipää. Jos aikoinaan osasinkin tehdä "tavallisista" jauhoista hyviä leipiä ja sämpylöitä, gluteenittomaan leivontaan siirryttyäni sain huomata nopeasti ettei niistä taidoista ollut enää mitään hyötyä. Etenkin kun itsepäisenä leipurina sekoittelen mielummin omat jauhoseokseni kuin käytän valmiita, ja olen muutenkin aika laiska seuraamaan ohjeita mitalleen. Gluteeniton hiivaleipä onkin kompastuskiveni numero ykkönen, kaikkien katastrofien äiti ja lässähtäneiden luomusten kruunaamaton kuningatar. Gluteenittoman hiivaleivän suhteen tuo soveltaminen kun on huomattavasti haastavampaa kuin vaikkapa silmät kiinni pyöräily aamuruuhkassa. Ihmeitä kuitenkin tapahtuu, ja muuttoa varten kaapista siivoamistani jämäjauhoista syntyi ihan vahingossa parasta gluteenitonta hiivaleipää jota olen koskaan leiponut. Jos pelaisin uhkapelejä, nyt olisi hyvä sauma lotota, ostaa arpoja ja lähteä Las Vegasiin. 


Gluteeniton ja maidoton hiivaleipä (2 leipää)

2 dl tattarijauhoa
1,5 dl kaurajauhoa
1 dl perunajauhoa
2 dl maissijauhoa
1,5 dl perunakuitua
2 tl ksantaania
2 tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa

2,5 dl kauramaitoa
2,5 dl vettä
2 rkl kookospalmusokeria
1 rkl psylliumia

4 rkl sulaa kookosöljyä

1. Sekoita kulhossa jauhot, perunakuitu, ksantaani, suola ja kuivahiiva.
2. Sekoita maito, vesi ja kookospalmusokeri, ja lämmitä seos hiukan kädenlämpöistä lämpimämmäksi. Varo kuitenkin lämmittämästä nestettä liikaa, sillä hiiva kuolee 50 asteessa. (Testattu on, ei muuten nouse taikina ilman sitä hiivaa. Kumma juttu.) Lisää lämpimän nesteen joukkoon psyllium, ja anna turvota muutama minuutti.
3. Alusta jauhot nesteeseen vähitellen. Lisää alustamisen loppuvaiheessa taikinaan sula kookosöljy. Taikina on sopivaa, kun se ei tartu juurikaan sormiin, mutta on kuitenkin pehmeää/löysähköä. Jos taikina tarttuu aivan armottomasti sormiin, lisää hiukan jauhoja.
4. Muotoile taikina heti kahdeksi pieneksi leiväksi. Muotoilua helpottaa jos kastelet tai öljyät kädet ensin. Anna leipien kohota liinan alla 25-30 minuuttia. 
5. Voitele varovasti kohonneet leivät kauramaidolla tai kananmunalla. Tee kohonneisiin leipiin halutessasi viillot öljytyllä veitsellä, ripottele hiukan jauhoja pinnalle ja paista sitten 200 asteessa noin 25 minuuttia. Peitä valmiit, lämpimät leivät liinalla, jottei kuori kovetu.

2 kommenttia:

  1. Löysin tänne Porilaisessa olleen jutun ansiosta. Ihania reseptejä ja kauniita ruokakuvia! Jään seurailemaan :)

    VastaaPoista