torstai 29. tammikuuta 2015

Pehmeät uunipunajuuret

En ole koskaan ollut ruuan suhteen kovin nirso. Lapsena söin kasvimaalta pieniä kiviä, sekoitin mehua maitoon ja join sillipurkista etikkaliemet jälkiruuaksi. Yritin myös taikoa sammalesta ja kivistä ruokaa, mutta se ei suureksi pettymyksekseni onnistunut. Maksa ja punajuuret eivät kuitenkaan kuuluneet lempiruokiini. Ahneena lapsena söin kyllä niitäkin kun mitään muutakaan ei ollut ruokapöydässä tarjolla, mutta naamani venähti joka kerta kun pannulla hautui maksakastike jauhelihakastikkeen sijaan. En tiedä missä vaiheessa mieleni muuttui, sillä nykyään maksapihvit ja uunipunajuuret kuuluvat arkiherkkujeni top kymppiin.

Punajuuret tarkoittivat pitkään sanavarastossani ainoastaan etikkapunajuuria = pahaa. Kun sitten tutustuin punajuuren ja aurajuuston jumalaiseen yhdistelmään, se oli menoa se. Myöhemmin huomasin että punajuuri taipuu aika moneen muuhunkin herkkuun, ja tuosta sotkevasta juureksesta tuli yksi talven piristyksistä. Etikkapunajuurista en kyllä tykkää vieläkään.


Uunipunajuuret

n. 1,5 kg punajuuria
50 g voita paloina
2 rkl hunajaa
n. 1,5 tl suolaa
1-2 tl mustapippuria
2 kourallista tuoretta timjamia

1. Kuori punajuuret ja pilko lohkoiksi.
2. Laita uunivuokaan punajuuret, voi, hunaja, mausteet ja timjami. Voita ei tarvitse sulattaa, eikä haittaa jos hunaja ei ole juoksevaa. Voit sekoittaa voin ja hunajan paremmin punajuurten joukkoon kun vuoka on ollut hetken uunissa.
3. Kypsennä uunissa 200 asteessa n. 2 tuntia. Sekoittele punajuuria välillä.
4. Maista kypsyys ja lisää tarvittaessa mausteita.
5. Tarjoile esimerkiksi maksapihvien, paistetun sipulin ja suppilovahveroiden kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti